Put Gospodnji

Da li ste ponovo rođeni?

Džon Dejvid Klark, Sr. - april 1989

Upozoreni ste od strane nekih od najvećih imena u Hrišćanstvu da ne slušate ovo. Rečeno vam je da ovo nije istina, da je to plod nečije mašte. Kad god se o ovoj istini govori od strane nekog od hrišćanskih televizijskih propovednika, osuđuje se kao zlo. Rečeno vam je da su oni od nas, koji uče ovome, lažni proroci i varalice. Ali ja vam kažem da su lažni proroci i varalice oni koji vam neće reći ovu istinu iz straha da ne izgube svoju poziciju i svoj uticaj. Istina je izazov. Ona ispravlja. Ona upozorava. I gordi neće imati udela u njoj.

Apsolutno je jasno iz Pisma da krštenje Svetim Duhom jeste iskustvo koje postavlja nekoga u Božiju porodicu. Kada je osoba rođena od Duha Božijeg, ona je tada (ne pre, niti bilo kad posle) član tela Hristovog. „Jer se jednim Duhom“, piše Pavle, „svi mi KRSTISMO U JEDNO TIJELO“ (1Kor. 12:13). Bili smo „KRŠTENI U ISUSA HRISTA“, rekao je Pavle Rimljanima. I svete u Galatiji Pavle je otvoreno učio da „svi koji se U HRISTA KRSTISTE, u Hrista se obukoste“ (Gal. 3:27). Pavle bi danas bio ismejan od strane hrišćanskih propovednika, čak i od većine pentekostalnih.

KRŠTENJE SVETIM  DUHOM JESTE NOVO ROĐENJE.

Ne-Pentekostalni Hrišćani vide da Pentekostalno učenje o krštenju Duhom jeste neodbranjivo i da Pismo jasno kaže da krštenje Svetim Duhom jeste iskustvo novog rođenja. Međutim, čudno je da ne-Pentekostalci poriču njegovu stvarnost, učeći da govorenje jezicima nije za današnje vreme. Dakle, u Hrišćanstvu, ovo je što imate (ako to želite): ne-Pentekostalne denominacije uče da se mora primiti krštenje Svetim Duhom, iako ga sami nemaju, dok Pentekostalne denominacije uče da nije neophodno primiti krštenje Svetim Duhom, iako ga sami imaju! Kakva konfuzija! Oni sa Svetim Duhom ga poriču, a oni bez njega propovedaju njegovu neophodnost! Šta bi moglo biti bizarnije od toga? Hrišćanstvo je Vavilon kontradikcija.

NOVO ROĐENJE JESTE KRŠTENJE SVETIM DUHOM POSVEDOČENO GOVORENJEM DRUGIM JEZICIMA, ONAKO KAKO DUH DAJE IZGOVOR.

U ovome je problem – da li svako ko je kršten Svetim Duhom govori jezicima kada je kršten? Ja sam uveren Pismom i na osnovu iskustva da svaka osoba koja prima Svetog Duha govori jezicima kada ga prima. U tom smislu, ja sam na strani Pentekostalne/harizmatske zajednice. Prepoznatljiv znak Pentekostalnog učenja, mnogo duže od mog životnog veka, bio je da „inicijalni dokaz“ primanja Svetog Duha jeste govorenje drugim jezicima, onako kako Duh daje izgovor (Dela 2:4). Ono što ne mogu da razumem je, zašto Duhom-kršteni ljudi uče da je osoba ponovo rođena pre nego što je krštena Duhom? Jedan moj prijatelj, klirik Sabora Božijeg [an Assembly of God minister - nap.prir.], konačno je priznao da – da, krštenje je bilo novo rođenje u Bibliji. „Ali to je sada promenjeno“, dodao je. Možda ja na to gledam pogrešno, ali reći da je Bog promenio Svoj plan obraćenja [čoveka u telo Hristovo - nap.prev.] prosto nije dovoljno dobro za mene. Ako obraćenje još uvek nije onakvo kakvim ga je Isus opisao Nikodimu, ako nije onakvo kakvim ga je Pavle opisao svetima u Galatiji, Korintu i Rimu, tada gde je i ko je taj čovek kome je to novo otkrivenje dato?

Govoreći o dragocenom, krvlju-kupljenom krštenju Svetog Duha, mudri Petar je bio bogonadahnut da napiše da „nas krštenje i sada spasava“ (1Petr.3:21). Kako to, onda, da moja pentekostalna braća uče da je čovek „spašen“ pre nego što je kršten? Ako su gresi apostola Pavla bili oprani, ne na putu za Damask, nego kada je primio Svetog Duha kroz polaganje Ananijinih ruku (Dela 9:17; 22:16), hoće li neko-bilo ko! – iz Pentekostalnog /ha-rizmatskog pokreta, molim vas, da mi objasni kojim pravom vi sada učite da su čovekovi gresi oprani PRE primanja Svetog Duha? Hoće li neko tamo, molim vas, da mi pomogne da razumem vaše učenje? Razdvajanje krštenja od novog rođenja, od strane modernih Pentekostalaca, je jedno od najzagonetnijih i najneodrživijih razvoja u istoriji religije. Ali ko to dovodi u pitanje? Ko pita zašto toliko služitelja Božijeg naroda sada uči jednu stvar a Pismo vrlo jasno uči drugu?

Gde su istraživački umovi? Gde je ispitivač? Gde je student Biblije? Jesu li svi roboti, programirani da misle onako kako im hrišćanski učitelji kažu? Zar ne vide? Zar ne mogu da čitaju? Zar ne mogu da misle?

Gde je dobar duh mog naroda, koji je jednom ostavio bliska utočišta greha da bi sledio Hrista? Ko im je oduzeo život, pa su kao gluvi idoli kojima su se klanjali oci njihovi? Ko je taj koji im tako smelo govori laži u moje ime? Ja sam Gospod.

Zar ja ne znam? Jesam li i ja slep kao i vi? Zar ja ne vidim? Da li me vaše zablude zbunjuju? Ili sam ja još jedan od vaših robova? Odgovorite mi!

Aliluja! I hvala ti, Gospode Isuse, što govoriš kroz mene tvom dragocenom, dragocenom stadu. O, prijatelji, gde vam je prva ljubav? ona ljubav koja vidi istinu? ona prva voljnost da se prizna greška, da se primi ispravka, da se primi prekor, da se čuje glas Duha? Nemojte biti zastrašeni čovekovom pojavom. On je samo još jedan bespomoćni putnik, kao i svi mi ostali. I on će stati pred sudsku stolicu Hristovu. Nemojte se bojati da postavljate teška pitanja. Sudbina vaše duše mnogo je važnija od nepostavljanja teških pitanja ili od straha da spoznate odakle čoveku pravo da uči to što uči. Vaše večno odredište biće određeno – kome i u šta verujete. Jasno je, zato, da moramo proučavati da bi smo znali šta Biblija kaže i slušati da bi smo videli da li je ono čemu smo naučeni u saglasnosti sa Pismom. Molim vas učinite to. Po svaku cenu učinite to.

 

          Izvor: GoingToJesus.com

 

 

Kontakt: mail[et]putgospodnji.com